Se alla

Bara 52 mkr i årsredovisningen, Naturum och SM Orientering

Tisdag 14 mars 2017

Pressmeddelande från Liberalerna inför kommunstyrelsen

  • Årsredovisning
  • Naturum
  • SM-veckan i orientering

Årsredovisningen – Endast 52 miljoner kronor att satsa!

2016 har aldrig sett ut som ett krisår rent ekonomiskt, det gör inte 2017 heller. 589 miljoner kronor är överskottet för 2016. Det betyder att det var ett väntat gott resultat. Kanske lite högre, än ställda mål. Men det har sin naturliga förklaring. Kostymen (organisationen) är för stor och läcker resurser. För insatta är det tydligt att vi måste minska organisation och administration. Till skillnad från de styrande så sparar dock inte Liberalerna på välfärden.

– Resultatet vilar på engångssummor vi fått från staten och kan inte ses som en permanent källa till satsningar på driften som till exempel lärare eller omsorg om äldre. Tyvärr… En annan del är jämförelsestörande poster som varierar från år till år och inte kan jämföras mellan år. Tar vi bort dem har vi kvar 342 miljoner, säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd och fortsätter:

– Kostnadsutveckling är bättre, det är bra. Det betyder att det hänt något i den änden det borde ändras i, att skapa en långsiktig och bättre ekonomi där verksamheten inte är mer kostnadsdrivande än intäkterna. Den verkligt riktiga summan är därför 138 miljoner, som är nämndernas resultat. Av dessa är 86 miljoner inte omfördelningsbara till något annat, det är AFA-medel och intraprenadernas vinst.

Kvar att satsa i välfärden är blygsamma 52 miljoner.

– Det är inte ett krisår, men svårare tider kommer. I högkonjukturer måste man dock vara försiktig med att ta på sig guldbyxorna. Det är dyrt att investera och även investeringar ska betalas nästa år i form av driftkostnader och lånekostnader. Trots stabil soliditet så måste vi tänka på låneramen som är över 17 miljarder kronor. En skuld som ska betalas. Eventuella räntehöjningar, även små, känns i närtid när man har så stora lån.

– Utmaningarna är rejäla och det gäller att ta ansvar mycket längre än 2018, avslutar Karolina Wallström.

NATURUM

Liberalerna är positiva och säger ja till att bygga en utställningshall i anslutning till Naturens hus men säger nej till kommunala hotell och restaurangbyggnationer.

– Det är bra med en satsning på Naturum men det finns stora frågetecken. Vissa delar av förslaget är ännu så långe okända och Liberalerna kan inte säga ja till ett så undermåligt underlag som presenteras tisdag 14 mars på kommunstyrelsen, säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd.

– Jag tycker inte att vi ska använda investerings- eller driftresurser till annat än själva utställningen. Det är många andra kärnverksamheter som måste prioriteras före detta, som skola och omsorg. Kommunen ska inte bygga ytterligare restauranger eller hotelliknande verksamhet i samband med Naturum Liberalerna kommer yrka på återremiss i första hand och på avslag om återremissen avslås, avslutar Karolina Wallström.

SM i orientering

Förra veckan fick kommunstyrelsen kännedom om att SM i orientering ska hållas i Örebro under juni månad. Ett evenemang som lockar tusentals besökare hit och som bör stöttas ekonomiskt. Liberalerna yrkar på ett stöd om 400 00 kr till SM i orientering fördelat från kommunstyrelsen och Örebrokompaniet i lika delar.

– Liberalerna anser att regelverk för hur marknadsföringsstöd fördelas är undermåligt i Örebro kommun. Det tas beslut med korta ledtider och det är svårt att garantera att besluten inte tas godtyckligt. Det är extremt olyckligt att fördela medel utan bra beslutsunderlag och utan ett gediget genomarbetande av ansökningarna, säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd.

– För att påskynda den nya organisationen för evenemangsstöd i Örebro delar vi upp bidraget mellan kommunstyrelsen och Örebrokompaniet. Vi lägger också ett uppdrag till Örebrokompaniet som får i uppgift att ta hand om marknadsföring, besök och turismnäringen, avslutar Karolina Wallström.

För mer information kontakta:
Karolina Wallström Kommunalråd Liberalerna Örebro
Tel: 070-341 10 64
E-post: karolina.wallstrom@liberalerna.se