Se alla

Börje Ström (L) El Sistema måste få fortsätta!

Fredag 21 april 2017

I torsdags kunde vi få det bekräftat med egna ögon. 100 barn i lågstadiet från Oxhagen står och sjunger och spelar tillsammans med Svenska Kammarorkestern. Det lyser ur barnens ögon av glädje över det de är med om. En upplevelse de aldrig glömmer. El Sistema är ett socialt integrationsprojekt sedan 2015, en kör och orkesterskola med musiken som medel. Resultaten är redan synliga. Barnen, som precis håller på att lära sig svenska har på kort tid lärt sig barnsånger av Lennart Hellsing och Gullan Bornemark. Ett viktigt steg rakt in i den svenska sångskatten för barn!

– Alla variabler och kurvor för ett lyckat integrationsprojekt finns redan där. Ändå är framtiden oviss för projektet. Det tar slut 2017 och ännu finns inget besked om en fortsättning. Flera stora stadsdelar med behov av integrationsinsatser behöver få del av El Sistema.
Hur kan kommunledningen med S, KD och C med öppna ögon för de goda resultat som redan uppnåtts underlåta att ge besked? Kulturskolan, som har ansvaret för El Sistema får inget veta. Alla förstår att det behövs god framförhållning, inte minst för att behålla den pedagogiska kompetensen.

– Vi liberaler har sett behovet av en utökad satsning på El Sistema tidigt. I vår budget för Kulturnämnden 2017, som S, KD och C sade nej till, har vi påpekat att nämnden ska trycka på att det sociala investeringsprojektet snarast bör förlängas samt anslagit ytterligare en halv miljon för att utveckla verksamheten.

– Ett positivt, socialt viktigt, kreativt skapande musikprojekt där de flesta barnen som deltar har stort integrationsbehov och hela familjer dras in måste få fortsätta! Och inte bara det. Det bör vidareutvecklas och bli till den kulturella och sociala framgångssaga det har potential till!

För mer information kontakta:
Börje Ström 2:e vice ordförande Kulturnämnden
Tel: 076-581 22 76
E-post: borje.strom@orebro.se