Se alla

Gör det lättare för alla i Örebro att få ett jobb!

Torsdag 4 januari 2018

Arbetslösheten sjunker eftersom vi är inne i en högkonjunktur. Företagen växer och ropar efter arbetskraft, dessutom växer Örebro. Det är toppen att det är många som får jobb just nu!

Men tyvärr är inte arbetsmarknaden öppen för alla. För de grupper som står längst ifrån, står det still. Liberalerna ser en stor potential även i dessa individer och vill skapa möjligheter för fler att få ett jobb. De som är längst ifrån ett arbete är dem med något slags intellektuellt eller fysiskt funktionshinder, nya svenskar och årsrika samt döva och hörselskadade. Liberalerna ser ett haltande samhälle som inte tar tillvara dessa människors vilja att bidra. Potentialen är hög och de behövs i arbetslivet. I flera fall är de bättre lämpade för uppgiften än de som faktiskt anställs.

Jag tror det är både kultur, organisationsförmåga och okunskap som är det största hindret. Men dessa orsaker kan åtgärdas.

Vi Liberaler vill att Örebro Kommun tar ledarpinnen och ser till att fler karriärvägar tillskapas på till exempel skolor, vårdboenden och i administrationen. Fler arbeten av olika karaktär kommer att avlasta och skapa nya arbetstillfällen.

Liberalerna vill att kommunen inrättar inträdesjobb så att de som inte haft ett arbete får sitt första. Inträdesjobb är lägre betalda men med högre ersättning än bidrag. Det är bättre för både samhället och den egna individens självkänsla att gå till ett jobb – än till socialen. Det är också språngbrädan in på arbetsmarknaden och till högre lön.

Liberalerna vill också att kommunen ordnar fler praktikplatser, både egna men även i samverkan med det lokala närings- och föreningslivet. Genom att vistas på en arbetsplats får nya svenskar både öva svenska språket på riktigt, samt knyta an till nya vänner och kontakter.

Sverige och Örebro är fantastiskt – men Liberalerna anser att mer måste göras så alla får möjligheten att bidra och ta ansvar!

Karolina Wallström (L) Kommunalråd