Se alla

Karolina Wallström (L): Myndiga personer ska bestämma själva

Fredag 17 november 2017

Liberalerna tog beslut 2016 i det integrationspolitiska programmet om förlänga skolplikt till 20 år för nyanlända personer. Ofta behöver nyanlända mer tid och undervisningstiden kan förlängas genom fler lektioner för att nå kunskapsmålen.

– Intentionen att erbjuda mer lektionstid tid nyanlända elever som kommer sent in i skolan i Sverige är bra. Det ska vi jobba efter. Men att göra det med tvång, det vill säga skolplikt, är inte förenligt med myndighetsåldern och rätten att själv besluta om sitt liv och leverne, säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd i Örebro samt 2:e vice ordförande i Programnämnd Barn och utbildning.

– Jag vill få en ändring av detta beslut. Det är lite feltänkt. Ungdomar lär sig troligen inte mer under tvång än under frivillighet och egna beslut. Vi ska heller inte eller införa mer tvång i samhället, myndiga personer måste få bestämma själva, det är en grundbult för mig. Tyvärr fick jag inte med mig Landsmötet i mitt förslag men jag kommer fortsätta argumentera och hoppas kunna övertyga fler framöver och få en ändring på sikt, avslutar Karolina Wallström.

Karolina Wallström, Örebro
Förslag till landsmötesbeslut:
1. att det integrationspolitiska programmet som antogs vid partirådet 2016 ändras så att förslaget att förlänga skolplikten över myndighetsåldern 18 år tas bort

För mer information kontakta:
Karolina Wallström Kommunalråd Liberalerna Örebro
Tel: 070-341 10 64
E-post: karolina.wallstrom@liberalerna.se