Se alla

Karolina Wallström (L): Stäng Alsalamskolan!

Söndag 19 november 2017

Karolina Wallström (L) Kommunalråd och oppositionsledare i skolfrågor i Örebro, även ombud vid Liberalernas landsmötet under helgen i Västerås vill stänga Alsalamskolan i Örebro.

Enligt läroplanen för det obligatoriska skolväsendet ska verksamheten i skolan vara icke-konfessionell. Detta gäller dock inte för fristående skolor och förskolor som enligt Skollagen får ha en konfessionell inriktning. Undervisningen måste dock vara icke-konfessionell och ska följa skollagen. På landsmötet diskuterar Liberalerna tre alternativ till ny skollag angående religiösa skolor: ingen förändring, totalt förbud för religiösa friskolor eller förbud att starta nya.

– Min ståndpunkt är att inte generellt stänga skolor med konfessionell inriktning. Men verka för att omedelbart stänga de skolor som upprepat bryter mot skollagen. Jag beklagar djupt att denna linje inte fick landsmötets stöd som istället gick till partistyrelsens förslag om att förbjuda nya konfessionella skolor. Det är ett större problem att inte stänga de dåliga skolorna än att tillåta nya. Skolinspektionens kontroll visar snabbt var det finns problem, säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd i Örebro samt oppositionsledare i skolfrågor.

– Jag hoppas landsmötet beslutar att fokus ska vara att skärpa riktlinjerna för Skolinspektionen och ge tydligare besked och stöd till att stänga de skolor som upprepat bryter mot lagen.

– I Örebro har vi en sådan skola, Alsalamskolan. År ut och år in har Skolinspektionen gett dem anmärkningar. Så även i år. I två rapporter fick de tretton allvarliga anmärkningar samt viten om 200000 kr samt 500000 kr om inte alla punkter åtgärdas. Enligt rapporterna från Skolinspektionen är det så illa att elever dagligen kommer till skada eller inte får den undervisning de ska ha enligt Skollagen.

– Som lokal politiker har jag ingen makt att kräva eller styra över denna skolas vara eller inte vara. Men under helgen vid landsmötet driver jag frågan att se över riktlinjer och verktyg för Skolverket att faktiskt kunna stänga skolor som bryter mot lagen, något som Alsalamskolan gjort under många år.

– Alla elever har rätt till skolgång utan religiösa inslag i undervisningen, något de förvägrats enligt Skolinspektionen. De går i en skola som inte följer skollagen. Skolledning och huvudman har haft många chanser till bättring men problemen kvarstår. Jag säger: Stäng Alsalamskolan omgående!

– Jag har ett lokalt skolpolitiskt ansvar för alla elevers rätt till en fri skolgång i enlighet med Skollagen. Jag skulle stänga Alsalamskolan i Örebro imorgon om jag kunde, det borde Skolverket göra. Alsalamskolans upprepade oförmåga att driva skola enligt skollagen är skäl nog. Det är nog nu.

Länkar:

För mer information kontakta:
Karolina Wallström Kommunalråd Liberalerna Örebro
2:e vice Programnämnd Barn och utbildning
Tel: 070-341 10 64
E-post: karolina.wallstrom@liberalerna.se