Se alla

Karolina Wallströms (L) säger nej till betygsliknande omdömen i åk 1.

Fredag 17 november 2017

Under Liberalernas landsmöte i Västerås föreslås att det ska finnas betygsliknande omdömena i åk 1. Enligt förslaget ska ett skriftligt betygsliknande omdöme ges för att följa utvecklingen och för att sätta in stöd från och med vårterminen i årskurs ett.

– Jag är emot att det införs betygsliknande dokument i skolan. Betygsliknande är en olycklig formulering. Antingen är det betyg eller inte. Barnens utveckling ska följas och stöd ska sättas in, det är jag oerhört angelägen om men det ska ske med skriftlig omdömen, inte något betygsliknande dokument, säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd i Örebro samt 2:e vice ordförande i Programnämnd Barn och utbildning.

– Meningen med det betygsliknande dokumentet är bra, skolan ska tydligt och skriftligt kunna visa på elevens behov av eventuellt extra stöd. Främst för internt bruk men också för att ge vårdnadshavare tydliga signaler. Det går dock utmärkt att göra detta utan att kalla det ”betygsliknande” vilket jag tycker leder till fel fokus.

– Motionen har blivit besvarad men jag hyser hopp om att den blir bifallen. Och att ”betygsliknande” omdömen i årskurs 1 försvinner från våra program. Partistyrelsen är positiv till min föreslagna ändring, avslutar Karolina Wallström

L22.
Nej till betygsliknande omdömen i årskurs 1
Karolina Wallström, Örebro

Förslag till landsmötesbeslut:
1. att i den skolpolitiska rapporten görs en ändring i näst sista meningen så att den lyder: ”Ett skriftligt omdöme ska ges för att följa utvecklingen och för att sätta in stöd från och med vårterminen i årskurs ett.”

För mer information kontakta:
Karolina Wallström Kommunalråd Liberalerna Örebro
Tel: 070-341 10 64
E-post: karolina.wallstrom@liberalerna.se