Se alla

Nycklar till innaförskap

Fredag 6 oktober 2017

Sverige är fantastiskt och Örebro likaså. De som fötts här och de som flyttat hit sedan lång tid tillbaka har gjort detta möjligt. Det är mångfalden som byggt detta innovativa land och som gett oss både välfärd och en bred kultur. För oss Liberaler är öppenhet, tolerans och inkludering en självklar väg.

Under de senaste åren har Sverige och Örebro stått inför en flyktingvåg som blev större och kraftigare än vi kunnat förutse, och som prövat vår förmåga att leva som vi lär. När den första krävande tiden lagt sig är det nu hög tid att hitta kreativa vägar framåt för att inkludera de många människor som sökt sig hit.

För oss Liberaler handlar det om att investera i en gemensam framtid. Örebro växer och det är så det ska vara. Vi måste bli fler för att klara vår framtid med garanterad välfärd och tillväxt.

Men för att växa på rätt sätt måste vi skapa en bättre integrationspolitik, människor måste snabbare känna sig behövda, sedda, respekterade och komma i arbete. Och vi måste möta människor med tydliga berättelser om vilka vi är och hur vi lever.

Innanförskap når man inte genom en parts krav på att passa in. Det når man genom att alla inblandade möts för delad vinst. Innanförskapsarbetet handlar om att mötas i ett nytt Örebro. Vi har mycket att göra för att det ska bli så men det finns ingen annan väg att gå.

Socialdemokraternas miljonprogramsområden har varit ett misslyckande. Vi måste akta oss för att åter-igen låsa in någon i ett område eller fack. Klassresorna ska vara lättare att göra. Först då skapas ett riktigt innanförskap. Vi ska inte utveckla utanförskapsområden – vi ska finna vägar ifrån dem.

Många som kommit hit har kommit för att stanna. Det i sig är något bra och vi liberaler ser alltid människor som en tillgång. I Örebro saknas arbetskraft och det saknas företagare. Vi behöver förvalta dessa inflyttade möjligheter.

Sysselsättning och språk är två nycklar till innanförskap. Liberalerna tror att båda nycklarna passar i samma lås.

Genom att kombinera språkstudier, praktik, snabbspår, inträdesarbete samt andra insatser låser vi snabbare upp samhället för den som vill in. Det är när språket sätts i praktik som den snabba inlärningen kommer.

Genom att hitta nya former för att validera kunskaper, utveckla SFI:s arbetsformer, undanröja onödiga form- och lagkrav samt våga tala öppet om och överbrygga kulturskillnader så kan vi lägga grunden till en integration som fungerar. Det i sin tur kan ge de nyanlända sysselsättning, respekt och självständighet.

Skolan är garanten för de ungas möjligheter och ska vara kompensatorisk. Alla ska ha jämlika förutsättningar, oavsett bakgrund, att nå de kunskapar de behöver för vidare studier och arbete och alla ska gå i skolan på lika villkor. Där får varken religion eller hederskultur styra vad en elev kan utveckla och lära. Alla ska delta som fria individer med sina egna unika framtidsplaner.

Föreningar och ideella organisationer, civilsamhället, är kanske vårt viktigaste instrument för att inkludera många.

Idrott, musik och andra fritidsintressen både förenar och utvecklar språk och gemenskap. Föreningar måste ges bättre stöd och utrymme för det arbete som vi Liberaler påstår inte kan göras bättre av någon annan. De behöver både myndigheternas förtroende och resurser för att göra skillnad.

Nya människor är nya möjligheter. Vårt arbete är att finna vägar för ett bättre innanförskap i Örebro. Det gäller alla – oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller vart du är på väg.

Karolina Wallström (L)
Andre vice ordförande programnämnd Barn och Utbildning

Johan Åqvist (L)
Presidieledamot programnämnd Social välfärd

Patrik Jämtvall (L)
Presidieledamot programnämnd Samhällsbyggnad