Civila samhället
Den civila sektorn beskrivs bäst utifrån vad det inte är. Det är inte den privata sektorns företag. Det är inte den offentliga sektorns kommuner, landsting och statliga organisationer. Istället är den civila sektorn allt däremellan. Föreningar, ideella organisationer, tillfälliga nätverk, små eller större gemenskaper, körer, kyrkor och också individer som på ideell basis bidrar till samhällsnyttan. Alla dessa delar bildar det civila samhället.
Det civila samhällets funktion lägger också grunden till det demokratiska samhället och skapar fler band mellan människor av olika bakgrund. Därigenom blir också samhället starkare och mer humant.
Det civila samhället är den plats där många medborgare lär sig att bli en del av den demokratiska processen.
- Öka kunskapen om det civila samhällets betydelse!
Öka kunskapen i den kommunala organisationen om civila samhällets betydelse och förutsättningar för att bättre kunna stärka samverkan. Alla ska känna till vilka spelregler som gäller för samverkan och bli bättre på att se möjligheter. - Samverkan mellan föreningar!
För att öka samarbetet mellan föreningar vill vi stödja idrottsföreningar genom att införa möjlighet att få resurser till aktiviteter som ökar den sociala, och den icke tävlingsinriktade delen av vad föreningslivet innebär. - Tänk på det civila samhället före beslut!
Kommunen ska före beslut fundera över om det civila samhällets aktörer kan vara de som ska ha ansvaret för genomförandet av olika verksamheter, även när kommunen står för pengarna. - Ta tillvara det civila samhällets kunskap och kvalité!
Föreningar, organisationer, nätverk och enskilda har ofta kunskaper, till exempel om samhällsplanering och sociala frågor, som kan komplettera kommunens kunskaper. Det är viktigt att dessa kunskaper och organisationernas säregna kvalitet kommer fram i olika former av dialog i god tid före beslut.