Se alla

Ekonomi

Kommunal organisation

Ekonomistyrning och kontroll är centralt i Liberalernas mål med Örebro kommuns hela organisation och dess verksamheter. Utan koll på finanserna så säkras inte framtiden. Kostnadsutveckling från nu och in i framtiden är stegrande och kräver kontroll över kostnadsdrivande verksamheter men också tydligare prioriteringar. Välfärden ska värnas i prioriteringarna över våra resurser. I all planering och styrning inom kommunen ska ekonomisk kompetens finnas. Samhällets alla aktörer behövs och ska vara delaktiga i att nå målen. För att kunna leverera det bästa samt för att kunna få resurserna att räcka till. Detta kräver både tydligare regler i upphandling, mer inkludering, vidgad utmaningsrätt och långsiktigare avtal med alla det berör. Näringsliv, Civilsamhället (föreningar o övriga organisationer) samt andra myndigheter.

  • Sänk skatten!
    Liberalerna vill inte ta ut mer skatt än nödvändigt. Vår politik handlar om att ge varje individ egen frihet över sina tillgångar och möjligheter. Dagens läge med demografiska utmaningar med inflation och kostnadsdrivande verksamheter är det tyvärr inte läge att sänka skatten. Men vi i Liberalerna vill att att möjligheten att sänka skatten alltid ska utvärderas inför varje budgetår.
  • Bättre service!
    Servicegarantierna ska utvecklas. Bygglov, miljötillstånd och annan myndighetsutövning ska bli mer kundanpassad och ske snabbt och säkert.
  • Minskad förvaltning!
    Genom en förändrad kommunal organisation, politiskt och administrativt, kan avsevärda belopp sparas, utan att det påverkar verksamheterna. Färre nämnder, färre förvaltningar och bättre styrmodell skapar möjligheter till bättre ekonomi och tydligare individperspektiv.
  • Fler utförare!
    Flera olika utförare av kommunalt finansierade välfärdstjänster, privata, ideella och offentliga, skapar bättre förutsättningar för individerna att bestämma, oavsett om det handlar om barnomsorg, skola, äldreomsorg eller teknisk service. Det ger också bättre förutsättningar för en god ekonomi.
  • Bättre upphandling!
    Kommunens upphandling ska ske så att även små, lokala företag kan vara med och konkurrera. Det ger fler jobb, bättre miljö och stabilare ekonomi.