Se alla

Karolina Wallström (L) kommenterar skolkommissionens rapport

Torsdag 20 april 2017

– Det är bra att skolkommissionen understryker att alla bör välja förskola och skola. Det kräver mer information och stöd tidigt, gärna redan på barnavårdscentralerna, till nyblivna föräldrar från kommunen. Jag hoppas att det tillsätts resurser till skolorna för att kunna ge detta stöd men också för att alla skolor att bli bra skolor. En ”öppen marknad” kräver ett annat tänk, speciellt för kommunala skolor. Jag tror det är omöjligt att nå detta och en likvärdig skola för hela Sverige utan att förstatliga skolan. Tråkigt att skolkommissionen inte gick hela vägen här, säger Karolina Wallström (L) 2:e vice ordförande programnämnd Barn och utbildning och fortsätter:

– Att det blir en större blandning av elever på skolor är nödvändigt för bättre inkludering och kunskapsinhämtning. Men detta är inte en motsats till att alla får välja. Det finns bra exempel på friskolor med hög integration och blandning av elever. Alla förändringar måste ha stöd i införandet. Om alla blir aktiva i sina val av skola så uppgraderas vikten av skolan. Diskussion om vilken skola som blir bäst för barnet blir en ”köksbordsdiskussion” för alla. Det tror jag är avgörande för varje elevs intresse för sina studier och för bra kunskapsinhämtning.

– Hur vi ska hantera köer är inte helt enkelt. Närhetsprincip bör spela roll när det gäller förskoleklass till årskurs 3. Det mest rättvisa är dock tid. Att låta slumpen avgöra genom lottning är sämre.

– Vidare skriver skolkommissionen att studiero är viktigt. Liberalerna har i många år hävdat att ordning och ro är viktigt för att alla ska lyckas i skolan. Viktigast är det för elever med koncentrationssvårigheter och egen oro i kroppen. Respekten för klasskompisarnas möjligheter att ta in kunskap och lärarnas möjlighet att nå ut är A o O. ”Tyst i klassen” är avgörande när alla ska med.

För mer information kontakta:
Karolina Wallström – Kommunalråd Liberalerna Örebro samt 2:e vice ordförande programnämnd Barn och utbildning

Tel: 070-341 10 64

E-post: karolina.wallstrom@liberalerna.se