Se alla

Är det nu dags att skrämma både djur och människor igen – bara för nöjes skull?

Torsdag 13 april 2017

I januari, i kölvattnet av att många människor hörde av sig till mig om deras och deras djurs lidande under nyårsfyrverkerierna skrev jag, för Liberalerna i Örebro, ett förslag till kommunfullmäktige om att se över ordningsstadgan.

Jag vet att det är festligt med fyrverkerier och att det är rimligt att få njuta av dem någon gång ibland. Jag tror på frihet och inte totalförbud. Det måste dock finnas en gräns. Det gör det också men jag anser att det tillåtna tidsspannet är för stort i förhållande till de problem fyrverkerier och smällare ger upphov till.

De bestämmelser som gäller i Örebro är att pyrotekniska varor tillåts påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från kl 16.00 till kl 01.00 dagen efter. Under övriga tider krävs tillstånd av polismyndigheten. Detta gäller hela kommunen utom en begränsad del av centrala Örebro. Där är det helt förbjudet att skicka upp raketer och skjuta smällare för privatpersoner.

Att det är tillåtet att använda pyroteknik i hela kommunen, förutom en liten begränsad del av centrum, under så många timmar skapar ett onödigt långt lidande. Nio timmar är en väldigt lång tid för många husdjur, vilda djur men också för människor med trauma och hörselskador.

Liberalerna vill därför starta en diskussion om att reducera tiden för det som många anser vara ett nöje men för andra är ett gissel.

Det finns ett stort stöd för detta bland Örebroare och jag tror att även om man gillar fyrverkerier så kan man acceptera att det blir tillåtet under en kortare tid.

Jag väntar fortfarande på att vårt förslag ska behandlas i kommunfullmäktige. Det är synd att det tar sådan tid att få respons. Många hade uppskattat en snabbare hantering och en justering i ordningsstadgan. Nu är det snart påskafton igen och av tradition kommer troligen både smällare och raketer fyras av under stor del av dagen, kvällen och natten. Jag lider med djurägare och alla andra som drabbas.

Karolina Wallström (L) Kommunalråd