Se alla

(L) kräver ansvariga och ledande politikers avgång!

Onsdag 26 april 2017

Något är fundamentalt fel när äldre människor, under lång tid, far illa vid ett av de kommunala boendena. Obeskrivliga, vidriga förhållande som får nackhåren att resa på sig beskrivs i lokal media – och det har pågått under tid. Liberalerna anser att ansvar måste utkrävas! Ansvariga och ledande politikers avgång krävs för att söka återskapa något förtroende för kommunen som huvudman för Elgströmska huset.

– Jag är chockad och upprörd över att inget av de allvarliga missförhållandena på Elgströmska gården kommit till nämndens kännedom. Det är ett medvetet undanhållande av information! Det är totalt oacceptabelt och Wallin kan inte sitta kvar som ordförande. Oerhört graverande och det skadar tilltron till oss politiker som engagerar oss för människors bästa. Men värre är att Wallins ledarskap direkt drabbat de vi är satta att ge god omsorg. Det räcker inte att komma med urskuldanden nu utan Wallin måste omedelbart bytas ut! säger Johan Åqvist, (L) Presidieledamot Programnämnd Social välfärd.

– Jag känner stor medkänsla med de drabbade på Elgströmska huset. Oacceptabelt, oansvarigt och förnedrande behandling av de äldre på ett kommunalt omsorgsboende kommunen har full insyn över. Runt ett kommunalt boende finns ansvariga chefer och politiker i övermängd. Varför har man inte reagerat? Det är ju självklart att misstankar och signalerna funnits. Förutom att det finns omsorgspersonal som inte ska jobba en dag till med omsorg så finns det chefer och politiker som misslyckats totalt. De borde också lämna sina uppdrag säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd

– Elgströmska huset tvångsövertogs för några år sedan under buller och bång. Det var antagligen ett förhastat beslut. Problemen skulle upphöra med kommunen som huvudman. Nu har vi facit. De problem som tidigare fanns var såklart inte bra men att det sedan kommunen tagit över blivit värre ställer stora frågetecken. Vad som ska hända nu? Vem ska tvångsöverta en dåligt fungerande kommunal verksamhet? undrar Johan Åqvist.

– Vi inom Liberalerna har alltid hävdad att huvudman är underordnat. Det är kvalitén på det som levereras och till vilken kostnad som ska avgöra vem som får utföra uppdraget. Under många år har Centern haft ansvar för kommunens sociala verksamhet och vi har haft mycket svårt att förstå deras motvilja av att använda sig av privata omsorgsföretag. Det finns tecken på att det håller på att ändras och det är bra i så fall, avslutar Karolina Wallström.

För mer information kontakta:
Johan Åqvist (L) Presidieledamot Programnämnd Social välfärd
Tel: 070-663 19 91
E-post: johan.aqvist@orebro.se

Karolina Wallström Kommunalråd Liberalerna Örebro
Tel: 070-341 10 64
E-post: karolina.wallstrom@liberalerna.se