Se alla

Frihet måste försvaras – allas frihet

Torsdag 24 augusti 2017

LSS reformen, skapad under ledning av Liberalernas tidigare partiledare Bengt Westerberg, var helt revolutionerande. Den gav frihet och livskvalité till människor och deras anhöriga som aldrig funnits förut. Denna frihet måste försvaras.

Den socialdemokratiska regeringen säger att LSS-reformen kostar för mycket och att den ska ses över. Det har skapat olyckliga signaler, som de styrande delvis har fått backa från – vilket är bra. För man kan inte klappa sig för bröstet och stolt basunera ut om Sveriges förträfflighet som välfärdsstat samtidigt som man signalerar försämringar för de som har det tuffast.

Fusk och brottslighet har inget med en bra frihetsreform att göra. Det är viktigt att komma ihåg att övervägande delen av de privata aktörerna är seriösa. Men de som begår brottsliga handlingar ska ut ur systemet. Fusk är brottsligt och ska beivras, punkt!

Många möjligheter att fuska är stoppade, men det behövs bättre och fler kontroller och mer kommunikation mellan myndigheter för att förhindra allt fusk. Med bättre verktyg och stöd upptäcks och avstängs verksamheter som inte är rätt. En av Sveriges bästa reformer får inte dras i smutsen av fuskare och kriminella.

Socialdemokraternas signaler är olyckliga. Det får inte insinueras att ökade kostnader för LSS beror på fusk. Jag har träffat flera anhöriga och behövande som nu är oroliga att deras assistans ska minskas eller försvinna. Problemet med fusket och huvudbry kring det ska läggas på politikernas och myndigheters bord och inte på behövandes eller anhörigas.

Att fler får assistans betyder att fler får frihet.

Christina Örnebjär (L), riksdagsledamot
Karolina Wallström (L), kommunalråd