Se alla

Onsdag 23 februari 2022

Patrik Jämtvall: Kasta inte pengar på onödiga projekt om inte infrastrukturen fungerar

Dagens information om det kommande behovet av underhåll har jag påmint om i varje debatt som det gått att göra i.

Det är beklämmande att politiken inte klarat av att se detta tidigare och det här är inte något som medborgarna med sina ögon borde ske.

Låt oss se hur detta startade. Politiken satsar på investering efter investering utan en tanke på att det skapar även löpande kostnader. De löpande kostnaderna är så kallade driftskostnader.

Det genomförs i dag många stora projekt som Kulturkvarteret och det senaste projektet Bus Rapid Transit (BRT, så kallade snabbussar). Båda dessa projekt skapar tillsammans ett större underhåll samt driftskostnader.

Efter många debattimmar, där jag varit ganska tråkig politiker, har jag i Liberalernas budgetalternativ lagt störst fokus på att ta hand om det vi redan har istället för nya investeringar som till exempel BRT som ger ingen eller liten nytta.

Nu har vi genom tjänstemännen fått en bra prognos om hur eftersatt den så viktiga belysningen är som vi har i staden. Det är slående siffror. Rapporten visar också att vissa delar av staden förväntas fortsatt vara utan fungerande belysning lång tid framöver.

Det här duger inte.

Samtidigt går Ullis Sandberg (S) ut med att man investerar 60-70 miljoner i belysning? För mig är inte detta en investering utan en underhållsskuld som är ett måste. De “stoppar” in 10% av det verkliga behovet och tror att det kommer att lösa problemet.

Belysningen ska bara fungera, såväl på cykel- som på gångbanor, bilvägar och i motionsspåren.

Men jag förstår varför Socialdemokraterna säger att kommunen satsar på investeringar gällande belysningen. För det har gått så långt att det knappt inte går att nyttja något av det som finns på grund av bristande underhåll, varken av kablar, fundament eller stolpar.

Man får ta sig för pannan helt enkelt. Vad var det jag sa, känns mycket passande nu.

Medborgarna har betalt in medel för att få belysning genom skatt: Stäng ner alla onödiga investeringar såsom exempelvis BRT till förmån för att ljusa upp medborgarnas vardag.

Patrik Jämtvall Liberalerna Örebro Kommun
2:e vice ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad

Nyhetslänkar,
NA: https://www.na.se/…/lampkostnaden-i-orebro-runt-750…
SR: https://sverigesradio.se/…/orebro-ska-rusta-upp…