Se alla

Socialdemokraterna i Örebro måste förstå skillnaden på yttrandefrihet och demokratiska processer

Tjänstepersoner ska inte anställas för att driva politiska kampanjer

Tisdag 22 februari 2022

Menar Socialdemokraterna på allvar att de inte ser några problem med att använda den offentliga förvaltningen som propagandaapparat för partipolitik? Det är ytterst oroväckande om John Johansson (S) och Andreas Svahn (S) inte gör någon skillnad på demokratins verktyg och socialdemokratins redskap.

Yttrandefrihet

    Självklart försvarar Liberalerna yttrandefriheten. Det vi lyfter i vår artikel är ett annat spår. Det handlar om var ansvar och makt ska utövas och utkrävas. Kommun och region är politiskt styrda organisationer, därför ska det vara tydligt vem som tar besluten och även debatten kopplad till dessa beslut. Det är både fegt och olyckligt att skicka fram anställda tjänstepensioner för att föra politisk debatt.
Grunden för ett fungerande demokratiskt samhälle är en informerad väljarkår som kan göra väl avvägda beslut. Om den politiska majoriteten väljer att anställa tjänstepersoner för att agitera för deras politik blir det otydligt för väljarna. Det går inte att, så att säga rösta bort tjänstepersoner vid allmänna val. I längden kan det leda till ett missnöjde, inte med politiken, utan mot samhället som helhet. Det här riskerar att hota demokratin som vi känner den.
    John Johansson anklagar Liberalerna för att hota yttrandefriheten. Han kanske har glömt att det var tack vare liberala politiker som kommunen han själv styr precis har fått be om ursäkt för att just brutit mot den (munkavelsförsöken i Tekniska förvaltningen).
Att Andres Svahn inte verkar förstå gränsdragningen mellan politik och förvaltning beror möjligen på att S styrt regionen i över hundra år. Betongsossarna har murat in tjänstemännen i en tystnadskultur vi i Liberalerna vill bryta. Vår motion om detta ligger hos Svahn, så lägligt att titta på den nu när han själv aktualiserar frågan. Meddelarfriheten är en orubblig grundbult i ett demokratiskt samhälle och Liberalerna kommer alltid att stå på den enskilda människans sida. Alltid!

Tjänstepersoners roll

    Ska en politisk majoritet anställa tjänstepersoner i den offentliga förvaltningen för att opinionsbilda åt dem? Nej, säger vi med emfas. Det är inte formellt fel att göra det men det öppnar dörren för en oroväckande framtid.
    Vi hoppas S håller med oss om hur olämpligt och farligt det skulle vara. Vi ser hur maktapparaten används på sådant sätt i diktatoriska stater och vi ska inte öppna vägen mot en sådan utveckling. Tvärtom, den dörren måste stängas!
    Anställda får och ska kunna ha och uttrycka vilka politiska åsikter de vill. Politiker ska inte kräva en viss politisk ställning från den anställde men inte heller skicka fram dem i offentliga politiska debatter. Det är en avgörande skillnad, för alla medborgare måste kunna känna tillit och förtroende för den offentliga förvaltningen oberoende av vilken politisk färg som sitter vid makten.
    Det smakar illa att Johansson och Svahn så onyanserat skriver om yttrandefriheten. Den är mycket större än socialdemokratisk politik.

Karolina Wallström (L)
Örebro kommun, kommunalråd

Willhelm Sundman (L)
Region Örebro län, oppositionsråd