Skolorna i Örebro behöver handlingsplan mot sexbrott
Söndag 28 augusti 2016
Ända sedan nyårsnatten i Köln då grupper av män systematiskt förgrep sig på kvinnor har debatten om sexuella ofredanden varit het. Ständigt kommer rapporter från badhus, nattklubbar och festivaler om personer som utsätts. Vänsterns svar på problemet har oroväckande ofta varit att eftersom vissa män inte kan bete sig måste alla kvinnor isoleras i egna, slutna rum. Kvinnor ska alltså utestängas från allmänna platser i stället för att de som förgriper sig på andras kroppar bestraffas!
Ingen föds dock till sexualbrottsförbrytare.
Därför är det olyckligt att det kanske viktigaste verktyget vi har för att förebygga framtida ofredanden och våldtäkter i såväl hemmet som på offentliga platser ofta glöms bort i debatten. Nämligen skolan.
Det är i skolan som ungdomar är som mest utsatta för sexuella ofredanden, över 1 000 anmälningar har enligt en ny polisrapport inkommit de senaste fem åren, att jämföra med ett hundratal på olika festivaler. Det är också i skolan som vi har störst möjlighet att bekämpa trakasserierna. Därför kommer jag att i gymnasienämnden särskilt lyfta det här under kommande sammanträden.
För det första behöver fler ta steget att anmäla. Precis som framkommit i tidningen är det för många oklart vad som egentligen är ett sexuellt ofredande eller övergrepp.
Här räcker det inte med att vänta på att regeringen ska uppdatera läroplanen för sex- och samlevnad, det krävs fler insatser nu. Nämnden skulle till exempel kunna anta en handlingsplan och avsätta pengar för skolor att söka till projekt inom området.
Men enbart förebyggande arbete räcker inte. Den som till slut begår en våldtäkt har ofta en historia av ofredanden bakom sig. Därför är det viktigt att agera tidigt och ställa den som trakasserar en annan till svars.
För att säkerställa att det råder nolltolerans kommer jag begära att gymnasieförvaltningen inför nämnden och allmänheten redovisar vilka rutiner som finns i dag och hur de efterföljs.
Varje människa har rätt att bestämma över sin egen kropp, fritt från sexuella ofredanden och övergrepp. Det är en självklarhet för mig som liberal och något jag hoppas ses lika självklart av gymnasienämndens styrande politiker (S, KD, C) att arbeta med under höstens sammanträden och fortsättningsvis.
Robin Nilsen (L)
Ledamot Gymnasienämnden och Förebyggande rådet