Se alla

Wallström (L) upprörd över att ledande politiker inte kommer till kommunfullmäktige!

Onsdag 14 juni 2017

Kommunfullmäktige i Örebro är platsen för de folkvalda politikerna. Det är den enda gemensamma samlingen där de som valts av folket kan debattera och föra Örebro framåt. Mötestider bestäms långt i förväg och är kända av alla. Ändå är det, vid flera tillfällen, ledande politiker som inte kommer.

– Jag förstår inte hur man som ansvarig politiker kan välja bort ett kommunfullmäktige. Egna ärenden och angelägenheter måste anpassas efter de mötestider vi tillsammans bestämt, allt annat oacceptabelt, säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd.

– Debatter får ställas in eftersom ansvariga inte finns på plats. Ersättare kan inte gå in och svara upp och debatter få läggas i malpåse tills ansvarig politiker dyker upp. Dagordningen kan inte följas och frågor läggs på hög. Enkla frågor och interpellationer skjuts fram och när de väl behandlas kan de vara oaktuella. Respekten för de politiker som tagit ledigt från sina arbeten samt förberett sig inför debatter som sedan ställs in, måste bli bättre. Detta med frånvaro från kommunfullmäktige är ett oskick som måste få ett slut, fortsätter Karolina Wallström.

– Skälen att inte delta är individuella och alla kan säkert förklara sig på ett eller annat sätt. Jag anser dock att det ska krävas väldigt starka skäl för att utebli, men varje politiker får såklart ta ansvar för sin egen närvaro vid kommunfullmäktige. För mig är till exempel semester eller privata angelägenheter är inte godtagbara anledningar. Av respekt för våra väljare och för att kunna driva Örebro framåt anser jag att kommunfullmäktige ska vara prio ett för alla folkvalda politiker, säger Karolina Wallström.

– Jag är heller inte nöjd med ändringar i programmet, ärendeordningen, som ändras kort inpå. Informationen är inte tydlig och specifik och förväntas ”färdas munvägen” – inte ens ett mail till gruppledarna skickas ut. Denna information är så viktig att ett mail borde kopplas till ett mottagarkvitto så presidiet vet att alla är införstådda. Partiernas arbete i kommunfullmäktige handlar om goda förberedelser och planering. En annan parameter är också att allmänheten och pressen måste kunna följa rätt ärende. Då måste det finnas större respekt för att dagordning hålls och eventuella undantag bör vara få. Nu är det mer vanligt än ovanligt att ändringar sker i sista stund, avslutar Karolina Wallström.

För mer information kontakta:

Karolina Wallström Kommunalråd Liberalerna Örebro
Tel: 070-341 10 64
E-post: karolina.wallstrom@liberalerna.se