Se alla

Äldre

Varje senior skall precis som i sitt tidigare liv, kunna styra sin egen tillvaro. Att ha den fulla makten över sin vardag skall vara en självklarhet. Det är samhället som skall se till att du känner dig trygg och får det stöd du behöver. Varje människa skall få fortsätta leva efter sin egen tolkning av begreppet ”hög livskvalitet”. Det kan vara att ha roligt, äta mat du tycker om, ingå i en social gemenskap, bo där du trivs, välja vilken läkare som tar hand om dig, få frisk luft eller duscha varje dag, gå på konsert, besöka biblioteket m.m. Det är bara du själv som vet, vad som är viktigt för dig.

  • Hemtjänst på egna språket!
    Alla äldre ska kunna få hemtjänst på sitt eget språk. Kommunen ska kartlägga vilka önskemål och behov de äldre har.
  • Inför värdighetsgaranti!
    Den äldres självbestämmande och valfrihet ska vara central. Värdighetsgarantin ska slå fast tydliga rättigheter för äldre. Det handlar om att slå fast kvalitetsnivåer som inte får underskridas. Om kommunen inte uppfyller värdighetsgarantin ska den äldre få ersättning för detta.
  • Nutrition
    Oberoende av hur maten serveras skall den äldre alltid ha minst två maträtter att välja mellan. Äldre ska precis som andra kunna bestämma vad och när de dricker och äter. Det skall finnas tillagningskök på varje äldreboende.
  • Parboendegaranti
    De som lever tillsammans ska garanteras möjlighet att fortsätta att bo tillsammans även om den ena är i behov av vård och omsorgsboende.
  • Fler bostäder!
    Många känner sig oroliga, otrygga och ensamma i sina hem. Fler trygghetsboenden ska därför skapas där det finns tillgång till personal, möjligheter att äta gemensamma måltider och möjlighet att delta i gemensamma aktiviteter. Varje äldreboendeenhet skall själv bestämma över sin egen verksamhet.
  • Valfrihet!
    Hemtjänsten behöver inte vara kommunal. Alternativa utövare ger en ökad valfrihet och utveckling. Detta ska uppmuntras.
  • Skapa ett äldrecentrum!
    I samverkan med andra aktörer skapar vi ett äldrecentrum – en samlingsplats för specialkompetens och möjlighet till utveckling på åldrandets område.
  • Införa en äldreombudsman
    Till en äldreombudsman kan både äldre och deras anhöriga vända sig med klagomål och synpunkter på kommunens verksamhet. En äldreombudsman ska vara som ett nav och en trygghetspunkt för de äldre och deras anhöriga.
  • Skapa anpassade träningsmöjligheter för äldre!
    Meningsfull sysselsättning iform av kultur, social umgänge och fysiskaktivitet har stor betydelse i att ge oss ett friskt åldrande. Kommunen skall se till att möjligheten finns till detta. Kommunen ger en hälsopeng till föreningar som aktiverar seniorer.
  • Stärka grundbemanning på nattetid på äldreboenden!
    Idag finns det för få medarbetare för att skapa trygghet för de årsrika på våra vård- och omsorgsboenden, speciellt på natten. Vi vill därför tillföra medel för att höja bemanningen.
  • Värdera äldre medarbetares erfarenheter och kompetenser!
    Äldre medarbetare ska ha rätt till utveckling, karriär och en relevant löneutveckling utifrån sina kunskaper och erfarenheter ända fram till sin pensionering.