Se alla

Karolina Wallström (L): Kommuner bör inte införa tiggeriförbud!

Torsdag 31 augusti 2017

I Vellinge kommun har Liberalerna beslutat tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna att inför ett tiggeriförbud. Något liknande beslut är inte aktuellt för Liberalerna i Örebro, säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd och fortsätter:

– Det är svårt att förstå hur Liberaler i Vellinge kunnat samverka till detta beslut. För mig är det otänkbart att kränka människors rätt att hålla fram en hand för att få mat för dagen, säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd.

– Det är inte tiggeriet i sig som är problemet och det är cyniskt att försöka få bort tiggeriet genom att förbjuda det. Tiggeri upplevs av många som otrevligt och det är verkligen inget jag heller vill se, men andra lösningar än förbud måste till.

– Förs och främst är det de sociala skyddsnäten som inte fungerar i de länder där de flesta människor som tigger kommer från. Det är en EU-fråga och trycket bör öka på de regeringar som låter sina medborgare tigga.

– Sedan är det en medmänsklig fråga. Ingen människa ska förvägra någon annan rätten att ge en nödställd hjälp. Det blir helt fel signaler och leder mot en mycket hårdare och till slut omänsklig värld.

– Genom mer samarbete men också tuffa villkor går det att komma tillrätta med tiggeriet. Det är internationella och nationella frågor och inget för kommunalråden att besluta om, avslutar Karolina Wallström.

För mer information kontakta:
Karolina Wallström Kommunalråd Liberalerna Örebro
Tel: 070-341 10 64
E-post: karolina.wallstrom@liberalerna.se