Se alla

Robert Sjöström (L) kräver utredning om risker med att använda Vättern som provskjutningsplats

Onsdag 14 september 2016

Som dagliga konsument av dricksvatten i Örebro känner jag oro över att inte Vätternvattenprojektet diskuteras i öppen dager! Ett projekt som varit i rullning sedan 2010 och som beräknas driftsättas 2025. Vad är det Örebro kommuns styrande minoritet (S KD och C) vill dölja för sina invånare?

Försvarets materielverk (FMV) har nyligen fått tillstånd att utöka sina skjutningar i Vättern från 1 000 till 69 000 skott per år. En ansenlig ökning och protesterna har inte låtit vänta på sig. Flertalet kommuner, näringsidkare, djurhållare och privatpersoner runt Vättern har protesterat via namninsamlingar och överklaganden till miljödomstolen i Vänersborg. En stor och bidragande faktor till alla kraftiga reaktioner beror på att Vättern i dag är en dricksvattentäkt för många kommuner. Jönköpings, Motala och Vadstenas kommuner använder Vättern som dricksvattenreservoar. Skövde, Skara och Falköpings kommuner får även de sitt vatten från Vättern via långa kulvertar. Det rör sig om ca 250 000 människor som är beroende av Vättern som dricksvattenkälla i dag.

Örebro kommun med kranskommunerna Laxå, Kumla, Hallsberg, Lekeberg, Nora och Lindesberg har långtgående planer på att ansluta sig till Vätternvattenprojektet, men om detta talas det ganska tyst om av Örebros styrande politiker. Att projektet för Örebro kommuns del är långt framskridet framgår av dokumentet ”Vätternvattenprojektet – dricksvattenförsörjning till Örebro län, och längre?” som är undertecknat av Lars Ferbe (enhetschef Vattenverket Örebro). Ingenstans dock, vare sig i dokumentet, kommunens vattenplan eller kommunens hemsida går det att hitta information om någon mer ingående undersökning/riskanalys av FMVs verksamhet i Vättern och dess eventuella kort- och långsiktiga effekter på Örebro kommuns invånare, som mer eller mindre mot sin vilja kommer att få vattnet i sina kranar år 2025! Varför?

FMVs skjutverksamhet i Vättern är heller ingen ny företeelse utan har pågått sedan 1940-talet! Det ligger följaktligen tonvis med ammunition, projektiler och granatsplitter av okänt innehåll och ursprung utspritt i Vätterns bottensediment! Vore det inte därför rimligt att undanröja minsta lilla tvivel om att FMVs skjutverksamhet i Vättern Inte kommer att ha någon menlig inverkan på kommunens invånare och dess framtida dricksvatten? Och detta inom en oöverskådlig framtid!

Jag vill att den styrande minoriteten i Örebro lägger korten på bordet när det gäller Vättervatteprojektet. Det är hög tid att tillsätta en transparent utredning och göra en riskanalys av de eventuella bieffekter som FMVs nu 76 års långa skjutkalas i Vättern kan föra med sig på vår nya potentiella dricksvattenkälla.

Robert Sjöström (L) Ersättare Miljönämnden Örebro